Pro velký úspěch z poslední návštěvy jsme 18. ledna opět vyrazili na výlet do Čechovy stodoly na Příbramsku. Tentokrát nás čekala záplava pestrých barev a plno všelijakých masek, dokonce i v životní velikosti! Rostlo tam i několik stromů jitrnicovníků, obalených bohatou úrodou. Zkrátka celá expozice byla věnována staročeskému masopustu.


Naše návštěva se skládala ze dvou částí. Tou první nás provedl pan Krkovička, jak známo řezník, kupec a sedlák v jedné osobě z pohádky Jája a Pája. Dozvěděli jsme se od něho , co to vlastně ten masopust je, jaké tradice se k němu pojí a proč a jak se vlastně slaví. Seznámili jsme se s jednotlivými maskami, jejich významem a rolí v masopustním průvodu. V rámci prohlídky jsme zavítali i na tradiční zabijačku. Nakonec měl náš průvodce pro děti připraveno pár strašně těžkých otázek, na které mu naše šikovné děti ale hravě odpověděly, dokázaly tak, že ho dobře poslouchaly a on je za správné odpovědi odměnil.


V druhé části na děti čekala dílnička, kde si vyzdobily a poskládaly stojánek s prasátkem a jitrničkou z dřevěných výřezů, aby měly na výlet památku. Tento dárek jim pak jistě pomohl rozvzpomenout se na všechny detaily výletu při vyprávění zážitků doma rodičům. Pak už na děti čekal oběd, který nám na cestu připravily naše paní kuchařky. No a po vydatném obědě nás čekala už jen zpáteční cesta do školky.