Naše paní kuchařky umí výborná jídla, která hravě zvládnete i s dětmi. O pár z nich se tu s Vámi rádi podělíme. 

Dobrou chuť ! 

Svíčková s knedlíkem

Houskový knedlík
1 kg pol. Mouky
1 droždí
1 vejce
0,8 l vlaž.vody
Špetka soli

Svíčková omáčka
Maso  (pravá svíčková, falešná svíčková nebo loupaná plec)zprudka opečeme na másle nebo oleji, přidáme kořenovou zeleninu (mrkev,celer,petržel, cibule) a koření (saturejka, bobkový list).
Vše podusíme  do měkka, poté pečeme v troubě
Maso a bobkový list poté vyndáme a zeleninu rozmixujeme. Pokud je třeba, můžeme omáčku zahustit  moukou s vodou. Na závěr si omáčku dochutíme pomocí soli, cukru,octa a hořčice a zalijeme smetanou. 

Dobrou chuť 🙂

Recept na Buchtičky s krémem   


Buchtičky :

1 dl olej

špetka soli

2 ks žloutek

250ml mléko

1ks Droždí

100g cukr moučka

500g hladké mouky

kousek másla


Krém: 

750 ml mléko

3 lžíce cukr krupice

1x vanilkový cukr

1 ks vanilkový pudinkový

kousek másla


Buchtičky:

Z části vlažného mléka, cukru, mouky a droždí uděláme kvásek, který necháme vykynout.

Do mísy dáme mouku, přidáme žloutky, sůl, cukr, rozpuštěné máslo kvásek, vlažné mléko a zaděláme těsto, které necháme vykynout. Z těsta vyvalujeme asi 2 cm silné válečky, které nakrájíme na dílky asi 2 cm široké a skládáme těsně k sobě na vymazaný pekáč. Potřeme olejem a pečeme do červena.

Pečené buchtičky vyklopíme z pekáče a rozebereme.

Vanilkový krém:

Pudinkový prášek rozmícháme v části studeného mléka. Mléko přivedeme k varu a za stáleho míchání přidáváme cukr, rozmíchaný pudinkový prášek, vanilkový cukr a máslo. Přivedeme k varu, stáhneme příkon tepla na minimum a za stálého míchání vaříme 5 minut. Odstavíme a stále krém mícháme asi 10 minut. Buchtičky přelité vanilkovým krémem ihned podáváme.

25858359-F0BA-4315-8F8A-E627DAB51FA1

Vánoční svačinka !

Pomocí vykrajovátek paní kuchařky vytvořily z toustového chleba  kapra a vánoční stromeček. 

Recept na brokolicový krém 

Připravíme si zeleninový vývar (celer, cibule, petržel a mrkev). Vývar osolíme, přidáme do něj brokolici a česnek a necháme povařit. Až nám brokolice změkne, polévku rozmixujeme. Následně si připravíme bešamel (rozpustíme si máslo,  přidáme mouku, zředíme mlékem a povaříme do zhoustnutí, dochutíme solí a muškátovým oříškem). Do rozmixované polévky přidáme bešamel společně s máslem. Na závěr si polévku ozdobíme bylinkami či krutony.