Naše paní kuchařky umí výborná jídla, která hravě zvládnete i s dětmi. O pár z nich se tu s Vámi rádi podělíme.
Dobrou chuť !

Svíčková s knedlíkem
Houskový knedlík
1 kg pol. Mouky
1 droždí
1 vejce
0,8 l vlaž.vody
Špetka soli
Svíčková omáčka
Maso (pravá svíčková, falešná svíčková nebo loupaná plec)zprudka opečeme na másle nebo oleji, přidáme kořenovou zeleninu (mrkev,celer,petržel, cibule) a koření (saturejka, bobkový list).
Vše podusíme do měkka, poté pečeme v troubě
Maso a bobkový list poté vyndáme a zeleninu rozmixujeme. Pokud je třeba, můžeme omáčku zahustit moukou s vodou. Na závěr si omáčku dochutíme pomocí soli, cukru,octa a hořčice a zalijeme smetanou.
Dobrou chuť 🙂

Recept na Buchtičky s krémem
Buchtičky :
1 dl olej
špetka soli
2 ks žloutek
250ml mléko
1ks Droždí
100g cukr moučka
500g hladké mouky
kousek másla
Krém:
750 ml mléko
3 lžíce cukr krupice
1x vanilkový cukr
1 ks vanilkový pudinkový
kousek másla
Buchtičky:
Z části vlažného mléka, cukru, mouky a droždí uděláme kvásek, který necháme vykynout.
Do mísy dáme mouku, přidáme žloutky, sůl, cukr, rozpuštěné máslo kvásek, vlažné mléko a zaděláme těsto, které necháme vykynout. Z těsta vyvalujeme asi 2 cm silné válečky, které nakrájíme na dílky asi 2 cm široké a skládáme těsně k sobě na vymazaný pekáč. Potřeme olejem a pečeme do červena.
Pečené buchtičky vyklopíme z pekáče a rozebereme.
Vanilkový krém:
Pudinkový prášek rozmícháme v části studeného mléka. Mléko přivedeme k varu a za stáleho míchání přidáváme cukr, rozmíchaný pudinkový prášek, vanilkový cukr a máslo. Přivedeme k varu, stáhneme příkon tepla na minimum a za stálého míchání vaříme 5 minut. Odstavíme a stále krém mícháme asi 10 minut. Buchtičky přelité vanilkovým krémem ihned podáváme.

Vánoční svačinka !
Pomocí vykrajovátek paní kuchařky vytvořily z toustového chleba kapra a vánoční stromeček.

Recept na brokolicový krém
Připravíme si zeleninový vývar (celer, cibule, petržel a mrkev). Vývar osolíme, přidáme do něj brokolici a česnek a necháme povařit. Až nám brokolice změkne, polévku rozmixujeme. Následně si připravíme bešamel (rozpustíme si máslo, přidáme mouku, zředíme mlékem a povaříme do zhoustnutí, dochutíme solí a muškátovým oříškem). Do rozmixované polévky přidáme bešamel společně s máslem. Na závěr si polévku ozdobíme bylinkami či krutony.